Tenminste een T-profiel

In een vorige blog post heb ik in het kort het proces beschreven van de ontwikkeling van de SoilCares Scanner in samenwerking met Scope Design en andere leveranciers. De vraag die veel mensen aan me stellen is: "wat bracht je mee om dat te realiseren?" Mijn antwoord is kort: tenminste een T-profiel. Dat vereist wel enige toelichting. Niet iedereen weet wat een T-profiel is. En in de uitleg wordt meestal wel duidelijk dat zo’n profiel heel handig is om te kunnen innoveren. En door mijn interesse in de dynamiek in organisaties is daar eigenlijk nog een extra dimensie bijgekomen. 

Wat is dat een T-profiel? Zonder dat ik het door had bleek dat Tim Brown (CEO van IDEO) in 1991 al heeft geroepen over de T-shaped professional. Namelijk een vakman die daarnaast capaciteiten heeft om aansluiting te vinden bij mensen met een volstrekt andere achtergrond. Enerzijds kon dat gevoed worden door het empatisch vermogen, communicatieve vaardigheden of een bredere bedrijfskundige achtergrond. Een mooi overzicht wordt gepresenteerd door Niki Miller:

Tim Brown -CEO of IDEO picture by David Paul

Tim Brown -CEO of IDEO picture by David Paul

Wat maakt een T-profiel zo handig als het om innoveren gaat?

Als specialist heb je een perspectief en een eigen aanpak waarmee je vraagstukken oplost. Het gevolg daarvan is dat, als je hebt leren werken met een hamer - en geen weet hebt van andere gereedschappen - je alles wilt oplossen met een hamer. Dit is erg gechargeerd echter de waarheid wil dat als je geen oog hebt voor je omgeving, andere mensen om je heen en empathy kan opbrengen voor anderen in je team dan wordt samenwerken lastig. Nu heeft IDEO eigenlijk het design denken - human centred design - uitgevonden en is de voorwaarde dat een ontwerper kan werken met een antropoloog en de antropoloog met een electronica specialist. Het ontwerpen ontwikkelen en Innoveren is bijna niet meer mogelijk vanuit een individueel perspectief. De meest briljante ideeen en innovaties van de afgelopen decennia komen voort uit interactie tussen mensen met verschillende achtergrond en succesvolle samenwerking.  

Wat maakt dat je zegt dat jij een T-profiel heb?

Mijn specialisme heb ik verkregen in mijn 8,5jaar beroeps opleiding. In de eerste 6 jaar van mijn werkbare leven heb ik dan ook ervaren dat er meer nodig is om samenwerking succesvol te maken. Ik was tolk-vertaler tussen IT-ers en chemisch technologen. 

Mijn conclusie was: mensen zijn de cruciale succesfactor! 

frits ouke - t-profiel.jpg

Over technologie projecten en organisatie dynamiek

Met de overtuiging dat mensen de cruciale succesfactor zijn, ben ik 1997 als trainer gaan werken bij CapGemini Academy op het gebied van "management en sociale vaardigheden". En als je voor een groep staat leer je 10* zo snel dan de deelnemers voor je in de groep. Ik werd ondergedompeld in alles wat te maken had met vaardigheden, persoonlijke effectiviteit, project management, processen, krachtenvelden, macht, machteloosheid, machtsverhoudingen en systemen. Ik leerde de krachten van organisatie dynamiek kennen. En ik kreeg als trainer/facilitator deze dynamiek in alle vormen, kleuren en verschijningsvormen te zien zonder dat ik toen echt door had hoe dat werkte. Ik werkte met professionals van IT-huizen, luchtvaartmaatschappijen, bancaire instellingen via transport en logistiek tot en met ambtenaren bij locale en rijks overheid. En werkvormen variërend van individuele coaching tot large scale interventions en alles wat daar tussen zit.

Totdat iemand mij vroeg: heb jij wel eens beslissingen genomen voor 480 mensen? Mijn antwoord was: NEE… en toen viel ik stil. Hier had ik werk te doen: studeren, op zoek naar nieuwe uitdagingen. Dus in 2000 behaalde ik Tilburg mijn Master in Management & Organization. En in 2004 volgde ik nog een Professionaliserings programma bij het IOD onder leiding van JanPiet van Deene . Hier werd ik geconfronteerd met mijn onvermogen om te gaan met de psychodynamiek in groepen, daar waar ik zelf een rol speelde als trainer/facilitator. En jaren verder concludeerde ik dat die leerervaringen een van de meest wezenlijke veranderingen in mijn leven vormde. De essentie van deze ervaring is dat ik leerde afstand te nemen van mijn behoefte om me als trainer/facilitator als expert te gedragen. Ik kreeg meer zicht op leerprocessen en de patronen en systemen waar mensen in werken. Daar ligt de kiem voor mijn niet aflatende nieuwsgierigheid en leren over het leven en werken in organisaties.  

Kortom mijn T-profiel bestaat uit een technisch specialisme - altijd in projecten gewerkt - en inzicht in organisaties dynamiek - daar waar mensen samen werken en leren.

Waar had je voordeel bij dit T-profiel?

Het voordeel van dit profiel kwam bij elkaar op het moment dat ik in 2013 de kans kreeg om de SoilCares Scanner te ontwikkelen. Ik maak daarmee wel een sprongetje in de tijd, want in 2006 ben ik als consultant/interim manager gaan werken. En na 2 interim klussen als directeur bedrijfsvoering aan de Universiteit Twente heb ik de switch gemaakt naar het vak van ‘innoveren’. Een heel proces van verkennen, aansluiten bij de trends van lean start-up, customer development en design denken. Dat leek voor mij op dat moment ook de enige optie, omdat ik de kennis en ervaring van leeftijdsgenoten - met meer dan 15 ervaring in industrial design - nooit zou kunnen evenaren. Echter het faciliteren van multidisciplinaire teams was een mooie leerschool om de merites van innovatie processen te leren.

De opdracht(kans) om de scanner te ontwikkelen werd als volgt geformuleerd: “Frits, je hebt een technisch, chemisch analytische achtergrond, je hebt met vele soorten mensen en organisaties gewerkt en nu wil je iets maken dat nog niet bestaat! Je hebt 3 jaar de tijd.” -en in stilte schreeuwde ik: wat? ik? Het resultaat is inmiddels geschiedenis. Soms vertel ik in alle eerlijkheid dat ik - na mijn rol als trainer, consultant en interimmer waarin ik het gepraat ook wel een beetje zat was - ook gewoon weer behoefte had om iets uit mijn handen te laten komen.

ECHT IETS MAKEN!

In de inleiding beantwoord ik de vraag "wat bracht je mee om dat te realiseren?" met : "tenminste een T-profiel". Een stap verder is een M-profiel. Een profiel dat heel handig is in de tijd van snelle technologische ontwikkeling en de hoeveelheid informatie die wordt geproduceerd.

frits ouke - ITM profielen.jpg

Auteur: Frits Oukes

Met een achtergrond in industriële automatisering, organisatie ontwikkeling, bedrijfsvoering en product ontwikkeling begeleid Frits Oukes transities naar een adaptieve organisatie.

Become adaptive — to make work life easy!


Vond je deze blog interessant en wil je meer weten over dit project?

Frits Oukes